Vingårdstips av Göran Boman

& Vin

i samarbete med

 
 
 

Göran Boman, mångårig munskänk, har utforskat många vinslott och gårdar i Provence. Om detta har han skrivit i sin bok: Provence – Vita, Röda och även Roséviner. Denna kommer nu också i en engelsk utgåva, The wines of Provence – Tricolour book. För munskänkarna Provence har han rekommenderat vingårdar nära våra utställningsplatser, så att en rundresa i konst och vin kan göras. Vingårdarna har öppet på lördag men endast Chateau Lafoux, Chateau du Rouet och Vignerons de Correns har så även under söndagen.

Nedan följer några glimtar från Göran Bomans bok med några fakta om vingårdarna.


                   

Om du vill köpa Görans faktaspäckade bok om Provenceviner finns den att tillgå på förlaget som gett ut den - Vulkan se, och även på Adlibis.se, Bokus.se samt Amazon.fr. Det går också bra att kontakta Göran direkt för ett inköp: provencebok@gmboman.seChateau Lafoux

www.chateaulafoux.net

Öppet lördag och söndag  9–12, 14–18. Ring på klockan!

Vingården är lätt tillgänglig. Den ligger längs N7 inte långt ifrån Saint Maximim med postadress Tourves. Den ligger nära både Bras och Rougiers.

Länge har vingården tillämpat ”Viticulture Raisonnée” men är på väg mot Rudolf Steiners biodynamiska lära. Den kalkhaltiga röda jorden är rik på mineraler som järnoxid och bauxit. Skörden sker manuellt. Skördeuttaget är 30 hl–50hl beroende av parcelle. Jäst tillsätts endast i det enklaste rosévinet. Höjden 320 meter och omgivande bergskedjor innebär att vinet skördas sent; i början av oktober. Ett speciellt producerat vin är ”Cuvée Vinicius” där metoden är ”Vinification Integral en Barrique”. Ett självrunnet vin, ”vin de goutte” blandas med pressvinet.

Slottet ligger bredvid vineriet på romerska lämningar längs Via Aureila.


Les Vignerons de la Sainte Baume i Rougiers:

cave.saintebaume@wanadoo.fr       0494 80 42 47

Öppet lördag 9 –12, 15–18.30, stängt söndag.

Kooperativet har en 100-årig tradition med 40 medlemmar som odlar på totalt 169 ha. På tävlingen Concours Général Agricole utdelas alltid många medaljer till detta kooperativ. Sainte Baumemassivet ger skydd och bidrar till kalla nätter – därmed utvecklas syra och aromer på bästa sätt. Vinerna är mycket prisvärda.


Nära Bras vid infarten till Le Val:

Vignerons de Correns     www.vigneronsdecorrens.fr

Öppet lördag 9.30–12.30, 14.30–19,  söndag 9.30–12.30

Correns var den första vinby som tillämpade ekologisk odling av druvorna. Detta skedde redan på 1990-talet. Kooperativet har 30 vinodlare. Nära Correns ligger Brad Pitts vingård Chateau de Miraval.

Kalla nätter, mark med bl.a. kalktuff, gör förutsättningarna för vita viner särskilt goda.

Vinbutiken i Le Val har en mycket sevärd husfasad målad av en Salvador Dalielev – Le Couadic.

Serien Pesque Lune (IGP) är mycket prisvärd med priser mellan 4,2 och 5,2 euro. Dessutom finns många kvalitetsviner i högre prisklasser.


Nära Saint Antonin du Var:

Domaines Ott-Chateau de Selle          www.domaines-ott.com

Öppet lördag 9–13, 14–19

1912 blev Marcel Ott förälskad i slottet Chateau de Selle, numera lite förfallet. Ett nytt vineri och besökcentrum är uppfört i en häftig design av Carl Fredrik Svenstedt. Byggnaden för tankarna till ett grekiskt tempel med sina rutiga stenpelare. Sedan 1930 tappas vinet på flaskor av modell grekisk amfora. Redan 1912 började det högklassiga vinet ”Coeur de Grain” att produceras. Priserna i den serien ligger på c:a 25 euro. Med det välkända varumärket, Domaines Ott, blir det höga priser.


Nära Roquebrunes-sur-Argens:

Château du Rouet      www.chateau-du-rouet.com

Öppet lördag 8.30–12, 14–18, söndag 14–18

Familjen Savatier blev ägare av gården 1840. Vinodlingen kom igång först 1927,då vinet planterades som brandgator. Vingårdar är effektiva barriärer för bränder. Vingårdens 85 ha ligger nedanför Estrelbergen med dess sandsten, som färgats röd av den vulkaniska porfyrstenen.

En vinserie är benämnd Belle Poule. Belle Poule var namnet på det skepp som fraktade Napoleons kvarlevor. Skeppet skrotades av familjen Savatier, som behöll dörrarna till rummet där Napoleons kvarlevor fanns. Dessa dörrar finns nu i slottets kapell. 

Rosévinet Belle Poule kostar 10,8 euro och har producerats vid låg temperatur med saignée metoden.


För glimtarna ur Göran Bomans bok svarade

Inger Utholm